Select Page

Inden du læser videre, så husk at dette her er meget subjektivt. Manden bag ordene bor nemlig i Svendborg, og han er glad for det sydfynske liv…

Hvis du ønsker at mærke det gode liv, bør du straks hive landkortet frem og lade pegefingeren hvile på Sydfyn. Sydfyn emmer af det gode liv, og det er ikke tilfældigt, at Svendborg er udpeget som Cittaslow by – mere herom senere. Mange danske og udenlandske turister vender tilbage til Sydfyn, når de først har mærket den gode atmosfære – den trænger ganske enkelt ind under huden.

Sydfyn er et bredt begreb, så lad os forsøge at udpensle, hvad Sydfyn egentlig handler om. For mange er Svendborg hovedkernen, når Sydfyn nævnes. Svendborg er en meget hyggelig købstad på omkring 45.000 indbyggere. Byen ligger ud til det sydfynske øhav, og tæt på finder man øerne Thurø og Taasinge. Begge øer er landfaste med dæmning og bro.

Det sydfynske øhav med smukke øer

Men det sydfynske øhav er meget mere. Øer som Skarø, Drejø, Strynø og Ærø kan nås med færger, som sejler dagligt. Ønsker man at besøge en lidt større ø, kan man starte bilen op og køre cirka 20 minutter fra Svendborg i sydlig retning. Så rammer man Rudkøbing og resten af Langeland.

Sydfyn er også den skønne købstad Faaborg, som ligger cirka 30 minutters kørsel fra Svendborg. I Faaborg mærker man straks tidsånden, og en slentretur ned ad gågaden giver én ro i kroppen. Måske sætter man sig og drikker en kop kaffe – måske spiser man en friskfanget rødspætte nede ved havnen.

Hotel i Svendborg

Hvis man ønsker at finde det perfekte sted at bo, kommer man ikke uden om Hotel Ærø, som – trods navnet – ligger i Svendborg. Her får man et hotel med så megen charme, at man ved udcheckning ønsker at man snart kommer igen. Hotel Ærø ligger et stenkast fra de skønne Ærø-færger ved Svendborg Havn. Det er i øvrigt også her, at man finder Svendborgs turistbureau, som beredvilligt hjælper, hvis man har spørgsmål eller ønsker til opholdet i Svendborg.

Skulle jeg som skribent komme med nogle friske forslag kunne det være følgende:

Tag en tur til Skarø, hvor man en gang om året holder den idylliske musikfestival Love In. Man finder ingen købmand på Skarø, men man kan besøge Café Sommersild, som nok skal forkæle dig med de mest friske råvarer, man kan forestille sig.

Skønne Ærø er et must. Ærø er et fantastisk sted at opholde sig, og jeg anbefaler varmt at man medbringer cykel på færgen. Cykelturen fra Ærøskøbing til Marstal langs vandet er en tur, som man sjældent vil glemme. Og husk at nyde den skønne dialekt på øen. Ærø har eget bryggeri, så besøg Rise Bryggeri og nyd smagen af Ærø.

Husk at nyde Svendborg. Det er en helt enestående dejlig dansk by med alt hvad dette indebærer. Smukke gågader. Smukke huse. Idylliske oplevelser ved havnen, og så er Svendborg udpeget som Cittaslow-by. Cittaslow er en slags bevægelser, der fokuserer på det enkle liv.

Der kan skrives meget mere om Sydfyn, og hvem ved: vi vender sikkert tilbage med flere guldkorn.