Somme tider får mennesker ondt i sjælen. Mange ting kan komme på tværs i det menneskelige sind, og det er ikke altid at man selv kan finde ud af de kringlede kroge, som jo også befinder sig i den menneskelige hjerne.

I de situationer må man ty til hjælp udefra. Mange vender ting og sager med ægtefæller, venner, familie og kolleger, og på den måde får man renset ud i de tanker, der besværliggør ens tilværelse på den ene eller på den anden måde.

I de situationer, hvor denne option ikke er til stede, opsøger man typisk professionel hjælp. I mange år var det den lokale præst eller skolelærer, der var sjælesørger. Her kunne man opsøge præsten, som med sin tavshedspligt kunne forsøge at hjælpe en videre på vej.

Vi anvender psykologer

I den moderne tid er det blevet mere end almindeligt at man opsøger en psykolog. Med en solid uddannelse i ryggen kan psykologen hurtigt finde en til sagens kerne og få tingene bearbejdet på korrekt vis. Uddannelsen til psykolog varer typisk 5 år plus ekstra alt efter hvilket speciale man vælger.

De problemstillinger, som psykologer håndterer, er meget forskellige. Vi mennesker lander ofte i situationer, hvor vi ikke kan overskue konsekvenserne. Eksempler på områder, som psykologer i 2018 beskæftiger sig med, kunne for eksempel være:

Psykologer hjælper med

Stress: Flere og flere mennesker bukker under på arbejdspladserne. Der stilles hele tiden større krav til den ansatte, og man forventer øget effektivitet.

Skilsmisse: Tidens tand gør at mange mennesker går fra hinanden. De bliver skilt, og tilbage står ofte børn og den ene part med en svær situation.

Dødsfald: De fleste af os kender til at miste en vi har kær. Det kan være mere end svært at komme videre, når nogen forlader os.

Depression: Hver femte dansker rammes på et tidspunkt af en depression. Årsagerne kan være mange, men efterhånden kan depression næsten betegnes som en folkesygdom.

Ensomhed: Selv om de færreste vil være ved det, må vi erkende at mange omkring os er meget ensomme. Ensomhed kan sagtens ramme os, selv om vi har venner og familie.

Kronprisen til psykolog?

Hvis vi rammes af ovenstående problemer eller andre, hvor der er behov for at finde en at snakke ud med, er det rart at de fleste byer i dagens samfund har psykologer, der kan hjælpe os videre. Du kan få en henvisning fra din læge, og dermed er der lys forude.

I denne sammenhæng kan jeg jo lige på falderebet anbefale psykolog Susanne Laden-Andersen, som holder til på Langeland og i Svendborg. Bor man i Odense, er der Fyns Psykologpraksis, som holder til i Skibhuskvarteret.

Alle kan få brug for en psykolog. Det kan du læse mere om i Se og Hør, hvor selveste Kronprins Frederik får et råd med på vejen af en ekspert.