Ja, så nærmer tiden sig, hvor danskerne valfarter ud i haven. Herude venter en bunke opgaver oven på en lang vinter. Foråret er jo en herlig årstid, fordi vi netop får varmen og lyset tilbage, og det skal udnyttes med en masse fornøjelige timer i haven. Både i den arbejdende og den afslappende rolle.

Men det er desværre også ensbetydende med, at mange får sig irriterende skader. Havearbejdet kan nemlig være en svær størrelse at have med at gøre. Lad os prøve at se på nogle af de opgaver, der venter på os derude her i foråret.

Grundlæggende er det værd at huske på, at hvis jorden ikke er over 7 grader, sker der ikke megen vækst derude. Men alligevel er det værd at bemærke at der er opgaver, der venter på dig. Det gælder for eksempel mos i græsplænen. Træer og buske kan stadig beskæres, og så er der ukrudtet i nyttehaven. Væk med det.

Smerter og kiropraktorer

Alt dette arbejde koster anstrengelser. Du skal passe godt på din krop, når du knokler løs ude i haven, og det er vigtigt at du lytter til din krop, når du går amok med diverse haveredskaber. Ellers risikerer du slemme skader på kroppen. Det kan meget nemt også gå ud over dit gode humør. Og hvilke smerter er det så lige, at jeg har i tankerne?

Jo, først og fremmest er det ondt i ryggen. Du har måske fået den gode ide at der skal graves en masse ude i haven. Hvad der ofte sker, at vi får taget for meget ved. At vi ikke får bremset i tide. En overbelastning kan være resultatet, og så ligger du måske pludselig med ondt i ryggen.

Her bør du straks søge kiropraktor. Her på Sydfyn tyer jeg til Kiropraktisk Center, som far afdelinger i Svendborg, Faaborg og Rudkøbing. Her venter et meget stærkt hold på dig, og de skal nok få dig op på hesten igen.

Sid rart med musik i ørerne

Men havearbejdet kan også koste blod, sved og tårer andre steder på kroppen. Du skal naturligvis passe ekstremt godt på, når du begynder at bruge sakse og næb, når grene og kviste skal beskæres. Tag det roligt – det må ikke gå for stærkt. Skulle det gå lidt galt, er et godt plaster altid rart at have ved hånden.

Husk også at når du fjerner ukrudt, kan du enten bruge de smarte haveredskaber, eller du kan ty til den hårde model: at sidde på hug og pille ukrudtet op med fingrene. Det er ekstremt tidskrævende og hårdt for kroppen. Så jeg anbefaler dig at købe den gode siddepude. Sådan en kan du købe hos ScandiHills.

Endelig anbefaler jeg at du har god musik/podcast i ørerne, når du arbejder. Det er som om at arbejdet bliver et tank nemmere, når du har kvalitetsindhold i øregangene. DR Lyd er en god app, og hvis du hælder til musik, er jeg storfan af Spotify.

Men pas nu godt på kroppen!