En ting er sikkert i dette liv: vi skal alle herfra på et eller andet tidspunkt. Døden er noget vi alle skal se i øjnene på et tidspunkt, så i min optik er ordsproget ”Der er et liv før døden” værd at have med i overvejelserne, hver dag man slår øjnene op for at gå en ny dag i møde.
Mens vi bevæger os rundt i samfundet sprællevende, er der masser af job og materielle ting som vi kan betragte tættere på. Men der er også fysiske varer og erhverv, som hver dag har døden tæt på kroppen. Lad os kaster et blik på nogle af disse.
Ældrecentre og plejehjem
Alderdomshjem og plejehjem landet over oplever jævnligt at beboerne bliver livstrætte og sover stille ind. Danskerne bliver ældre, og mens mænd bliver omkring 78 år i gennemsnit, bliver kvinderne typisk 3 år ældre end mændene i gennemsnit. Jeg faldt i øvrigt over denne geniale tjeneste hos Danmarks Statistik, som fortæller de enkelte kommuners gennemsnitsalder for indbyggerne. I Svendborg er gennemsnitsalderen for mænd 42 år.
Læger og sygeplejersker oplever også dagligt at borgere opgiver kampen mod diverse sygdomme. Livstruende sygdomme er den store bandit i dette spil, og heldigvis hører Danmark til eliten, når det handler om rettidig omhu, selv om mange nok vil mene, at det ikke går hurtigt nok fra man får stillet en diagnose, til man er i behandling.
Sundheds- og Ældreministeriet har udgivet en pjece, som omhandler maksimale ventetider på behandling for kræft og visse hjertesygdomme på sygehus. Denne pjece kan di downloade via Region Syddanmarks hjemmeside.
Bedemænd og begravelser
Og så er der de danske bedemænd, som hjælper os det sidste stykke på vejen. Eller rettere: en bedemand hjælper de pårørende med at få alle praktiske detaljer til at falde på plads i forbindelse med bisættelser og begravelser. Bedemanden findes i langt de fleste byer i Danmark, og det er et erhverv, som du kan læse meget mere om i Uddannelsesguiden.
Uldahls arbejder som bedemænd i Hørsholm, hvor de hjælper med bisættelser, begravelser og mange andre praktiske foranstaltninger i forbindelse med dødsfald. På deres hjemmeside kan du læse meget mere om begravelseshjælp, hvad man stiller op hvis afdøde ikke er medlem af Folkekirken, om dødsfald i udlandet, kistepynt, blomster, urner og min sidste vilje. Uldahls Begravelsesforretning hjælper også med begravelser i Vedbæk og Virum.
Endelig er der de danske præster, som jo ofte står som den, der skal hjælpe os med den svære afsked. Ordet præst stammer af det græske ord Presbytos, som betyder ældre. Præster har også brug for at have styr på løn og ansættelse, og det kan du læse mere om på Præsteforeningens hjemmeside.