Select Page

På mange arbejdspladser i Danmark sidder der dagligt i tusindvis af mennesker på kontorer, der er uhensigtsmæssigt indrettet. Man taler ofte om at indretningen kan gøre en kæmpe forskel på miljøet, og hvis virksomhederne tænker sig en smule bedre om, kan de effektivisere i høj grad. Et godt arbejdsklima er sundt for de ansatte, og det vil ofte styrke motivationen, når folket går til arbejdet. Omvendt kan et dårligt arbejdsmiljø skabe dårlig stemnig, hvilket kan have en negativ indflydelse på den indsats som medarbejderne præsterer.

Den negative indsats kan være på forskellige planer. Det kan dels være meget konkret og håndgribeligt, hvilket kommer til udtryk via en ringere og mindre effektiv indsats. Men det kan også komme til udtryk via dårlige fysiske forhold, hvilket kan medføre sygemeldinger og stress. Det handler derfor om at tænke sig godt om, når man skal i gang med at indrette arbejdspladserne. Selv små forskelle kan gøre en giga forskel, så der er al muloig grund til at gøre noget seriøst ved emnet.

Den svævende arbejdsstation

På en række kontorer har man indført svævende arbejdspladser, hvilket på sydfynsk betyder at man ikke længere har sin faste arbejdsstation. I gamle dage gik fru Hansen hen til sin pind, hvor alting lå og ventede på hende fra dagen før. De samme bunker. Gule sedler på computerskærmen. En trofast vandfalske. Sådan er det ikke nødvendigvis i dag. Hvis man har en svævende arbejdsstation skal man hver dag samle alt sit habengut med sig, for næste dag skal man formentlig sidde ved et andet skrivebord. Det skulle være så godt for arbejdsklimaet, mener nogen.

I Esbjerg har virksomheden Bo Bedre Erhverv specialiseret sig i viden inden for indretning af arbejdspladser. Dette gælder eksempelvis på kontorer, i offentlige institutioner, på hoteller samt i konferencecentre. Det er nemlig slet ikke lige gyldigt hvordan virksomheder indretter sig. Det handler blandt andet om at have de rette kontormøbler. Men det er ikke det eneste. Det handler også om at de ansattes forhold er så optimale som muligt. Afskærminger mellem bordene, lydforanstaltninger så akustikke er så god som mulig, og et lys der er så menneskevenligt som overhovedet muligt.

Støj bliver bekæmpet med et headset

Jeg flytter snart i et kontorfællesskab sammen med 3 andre. Det bliver helt sikkert lidt af en prøvelse for mig, og jeg har da også allerede anskaffet mig et headset fra Plantronics. Det hedder Plantronics Voyager Focus og er et stereo headset, som både kan bruges til at lytte til musik og til at gennemføre telefonsamtaler, uden at man bliver forstyrret af andre i lokalet. Der er nemlig to ting, der er meget vigtige for mig, når jeg arbejder: at kunne lytte til musik på P6 Beat og at kunne foretage kundesamtaler uden at blive forstyrret af andre personer i lokalet. Det kan jeg med dette headset.

Hvis du vil vide noget mere om arbejdsmiljø, kan du med fordel tjekke denne undersøgelse hos Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø. Her kan du blandt andet se at faggrupper som socialrådgivere, læger, gymnasielærere og forskere ofte rammes af stress.