Hælspore er en meget ubehagelig lidelse, som sidder, ja i hælen eller under svangen på foden. Der er tale om en betændelsestilstand – inflammation – i svangsenen, hvor den sidder fast på hælknoglen. Derfor er navnet måske en smule misvisende, men årsagen til at det hedder hælspore er egentlig logisk nok.
Diagnosen stammer fra røntgenbilleder, som er taget af folks fødder, som har symptomer på hælspore. På disse røntgenbilleder kan man se en udtrækning af hælknoglen hvor svangsenen sidder fast. På billederne ligner det faktisk en spore, så man var kvik til at betegne tilstanden som hælspore. I dag er det almen viden at man ikke nødvendigvis skal have denne spore for at mærke de ubehagelige symptomer.
Symptomer på hælspore
Og hvilke symptomer er så i spil når det handler om hælspore? Jo, først og fremmest er der tale om fæle smerter, som almindeligvis bliver værre dag for dag. Smerten sidder typisk lige under hælen, og det er allerslemmest når man træder ud af sengen om morgenen. Når man først er kommet lidt i gang, lærer man at leve med smerten.
Indtil næste gang man tager en slapper på sofaen eller med fødderne oppe på fodskamlen. Når man så skal i gang igen, dukker smerterne op igen. Med tiden kan smerterne blive så slemme, at man helst undlader at spadsere en tur. Mange med hælspore bliver nødt til at melde sig syge, hvis de står meget op på en dag. Hvis man ikke får gjort noget ved sagen, risikerer man også at få smerterne i hvile.
Træls tilstand
Hælspore er en træls tilstand, som formentlig kommer af en overbelastning af området, hvor svangsenen hæfter på hælknoglen. Hvordan overbelastningen er opstået, er forskellig fra person til person, men synderen kan være forkert fodtøj, øget belastning af foden, forkert fodstilling, overvægt eller en kombination af det hele.
Det er tilrådeligt at søge læge, hvis man får disse symptomer. Jo hurtigere jo bedre, idet hælspore kan vare i op til 2 år. Lægen vil ud fra undersøgelsen sandsynligvis arrangere et røntgenbillede, og ellers er der forskellige måder at behandle hælspore på. Aflastning er den ene metode, hvor man holder foden lidt i ro. Eventuelt med is på foden. Er der tale om fejlstilling i skoen, kan man købe specielle indlæg, der retter op på miseren.
Blokade indsprøjtning
Nogen får en såkaldt blokade-indsprøjtning, som oftest hjælper med det samme. Problemet er dog, at smerterne vender tilbage, og så er man jo lige vidt. Hælspore er i øvrigt en lidelse, som sagtens kan vende retur efter års pause. Det kommer an på hvordan lidelsen opstår.
Apoteket har skrevet en udførlig beskrivelse af hælspore. På Hælspore.dk kan man få behandling for hælspore.
Og så lige måden hælspore staves på. Det hedder én hælspore – flere hælsporer.
Kilde: Netdoktor